Anunțul de ultimă oră făcut de Ucraina în legătură cu Canalul Bîstroe. Nu sunt motive de bucurie

de: Mihnea Talau
30 05. 2023

Ucraina a anunțat că doreşte să înceapă, din acest an, lucrările pentru adâncirea şi mai mare a Canalului Bîstroe, astfel încât să-şi extindă rutele alternative pentru exportul cerealelor. Respectivul anunț a fost făcut de ministrul ucrainean al infrastructurii, Iuri Vaskov.

Deja Ucraina a adâncit de la 3,9 metri la 6,5 metri acest canal navigabil pentru a-şi putea spori exporturile din porturile sale fluviale, după invazia rusă care i-a blocat porturile de la Marea Neagră şi numai un volum limitat de cereale a fost expediat prin aceste porturi în urma acordului cu Rusia mediat de Turcia şi de ONU.

Ucraina va adânci și mai mult Canalul Bîstroe

În cadrul unei conferințe de presă pe tema cerealelor, ministrul ucrainean al infrastructurii, Iuri Vaskov, a declarat marți că noua adâncime a Canalului Bîstroe a permis accesul navelor în porturile fluviale ucrainene, dar că nu este suficient pentru navele încărcate ce sunt nevoite să utilizeze Canalul Sulina din România, care este mai adânc, transmite Reuters.

Astfel, oficialul de la Kiev, Ucraina doreşte să adâncească până la 7,2 metri Canalul Bîstroe, astfel încât adâncimea acestuia să fie similară cu cea a Canalului Sulina, şi intenţionează să poarte discuţii pe acest subiect cu oficialii europeni în viitorul apropiat.

Țara noastră şi-a manifestat îngrijorarea că lucrările de dragare a Canalului Bîstroe pot ameninţa fauna Deltei Dunării, zonă inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, şi că aceste lucrări încalcă tratatele internaţionale privind protecţia mediului.

România a trimis Comisiei Europene o scrisoare de protest la adresa Ucrainei, în urma acuzațiilor potrivit cărora Kievul ar fi început lucrări de adâncire a canalului Bâstroe, demers cu care țara noastră nu este de acord.

Autoritățile de la București au susținut, încă din luna februarie, că există informaţii că pe Canalul Bâstroe s-a dragat mai mult de 3,5 metri în adâncime, adică peste limita înţelegerii dintre România şi Ucraina.

Iată că acum, Ucraina anunță oficial că vrea să adâncească şi mai mult Canalul Bâstroe.